YaChudo

Олія жожоби

Переглядів: 0. Оновлено 06.11.2026.

Скляний флакон із олією жожоби

Олія жожоби Слухатиi[həˈhoʊbə] — рідина, яку добувають із насіння рослини Simmondsia chinensis (жожоби), чагарника, який росте в Південній Аризоні, Південній Каліфорнії та на північному заході Мексики. Вміст олії становить близько 50 % відносно ваги насінини.[1] Терміни «олія» і «віск жожоби» взаємозамінні, бо воски майже повністю складається (~97 %) із моно-ефірів довголанцюгових жирних кислот і спиртів, та містять лише малу частку тригліцеридів, на відміну від олій, але у випадку жожоби віск подібний олії і перебуває в рідкому стані за звичайних умов. Такий склад зумовлює його тривалий термін придатності і виняткову стійкість до високих температур, у порівнянні з справжніми рослинними оліями.

Історія

Корінні американці добували олію із насіння жожоби, для того, щоб лікувати виразки і рани. Збір та обробку насіння спочатку проводили з природних джерел до 1970-х років, потім жожобу ввели в культуру.[2]

У 1943 році, багато природних ресурсів США, включаючи олію жожоби, використовували під час війни як присадки в моторні оливи, мастила коробок передач і диференційного трансмісійного мастила. Кулемети змащували та доглядали олією жожоби.[3]

Зовнішній вигляд

Нерафінована олія жожоби за кімнатної температури має вигляд золотистої рідини з легким горіховим запахом. Рафінована олія жожоби безбарвна і без запаху. Температура плавлення олії становить близько 10°C[4] і йодне число — близько 80.[5] Олія жожоби містить мало тригліцеридів, на відміну від більшості інших рослинних олій, таких як олія виноградних кісточок і кокосова олія, тому належить до таких, які можуть зберігатися тривалий час, на відміну від інших рослинних олій.[6] Вона має індекс стійкості до окислення приблизно 60,[7] що означає, що вона придатна до зберігання більше, ніж сафлорова, ріпакова, мигдалева олії або сквален, але менш стійка ніж рицинова і кокосова олії.

Властивості

Фізичні властивості олії жожоби
температура замерзання 7-10,6 °С[8][9]
показник заломлення 1,4650 при 25 °С[8]
питома вага 0,863 при 25 °С[8]
точка димоутворення 195 °C[9]
температура спалаху 295 °C[8]
йодне число 82[8]
в'язкість 48 СУС при 99 °C[9]

127 СУС при 37,8 °C[9]

індекс в'язкості 190-230[10]

Жирні кислоти, які присутні в олії жожоби[11]

Жирні кислоти Атомів вуглецю: подвійних зв'язків Положення подвійного зв'язку Частка (молярна частка)
Пальмітинова кислота С16:0 - 0,3
Пальмітолеїнова кислота С16:1 9 0,3
Стеаринова кислота С18:0 - 0,2
Олеїнова кислота С18:1 9 9,3
Арахінова кислота С20:0 - -
11-Ейкозенова кислота С20:1 11 76,7
Бегенова кислота С22:0 - сліди
Ерукова кислота С22:1 13 12,1
Лігноцеринова кислота С24:0 - 0,1
Нервонова кислота С24:1 15 1,0

Вміст жирних кислот олія жожоби може істотно відрізнятися в залежності від ґрунту і клімату, в якому вирощена рослина, а також коли його збирають і як добували олію. Загалом містить значну кількість мононенасичених жирних кислот, насамперед 11-ейкозенової кислоти.

Використання

Олію жожоби використовують як заміну китового жиру і його похідних, таких, як цетиловий спирт. Заборона імпорту китового жиру в США із 1971 року призвели до відкриття, що олія жожоби «у багатьох параметрах перевершує кашалотове масло для його застосування в косметиці та інших промислових галузях.»[1]

Олія жожоби зустрічається як добавка для багатьох косметичних продуктів, особливо тих, які позиціонуються як вироби з натуральних інгредієнтів. Такі продукти, як лосьйони і зволожуючі креми, шампуні і кондиціонери зазвичай містять жожобу. Чисту олію також можна використовувати для нанесення на шкіру, волосся або кутикулу.[12][13]

Олія жожоби також може бути фунгіцидом, і може використовуватися для контролю мільдії.[14]

Олія жожоби, подібно до олестри, їстівна, але некалоріна і не засвоюється, тобто, олія буде проходити кишкою в незмінному стані й може призвести до випорожнень, які називаються стеатореєю. Олія також містить близько 12,1 % ерукової кислоти, відносно загальної кількості жирних кислот, яка має токсичну дію на серце при досить високих дозах (у разі засвоєння).[15]

Біодизель жожоби був вивчений, як недороге, стійке паливо, яке може слугувати замінником нафтового дизельного палива.[16]

Фотогалерея

Посилання

  1. ↑ а б D.J. Undersander; E.A. Oelke; A.R. Kaminski; J.D. Doll; D.H. Putnam; S.M. Combs; C.V. Hanson (1990). Jojoba. Alternative Field Crops Manual. Архів оригіналу за 11 липня 2017. Процитовано 11 січня 2017.
  2. ↑ Jojoba. hort.purdue.edu. Архів оригіналу за 10 березня 2017. Процитовано 17 квітня 2016.
  3. ↑ Gentry, Howard Scott (1 січня 1958). The Natural History of Jojoba (Simmondsia chinensis) and Its Cultural Aspects. Economic Botany. 12 (3): 261—295. doi:10.1007/bf02859772. JSTOR 4287990.
  4. ↑ AOCS Method Cc 18-80. Архів оригіналу за 13 березня 2007. Процитовано 13 жовтня 2006.
  5. ↑ AOCS Method Cd 1-25. Архів оригіналу за 13 березня 2007. Процитовано 13 жовтня 2006.
  6. ↑ «Learn the powerful benefits of jojoba oil» [Архівовано 12 грудня 2016 у Wayback Machine.]. Retrieved 2011-07-01.
  7. ↑ AOCS Method Cd 12b-92. Архів оригіналу за 13 березня 2007. Процитовано 13 жовтня 2006.
  8. ↑ а б в г д Jaime Wisniak. Архів оригіналу за 23 лютого 2022. Процитовано 11 січня 2017.
  9. ↑ а б в г Nasir El Bassam (1998).
  10. ↑ I. J. Heilweil.
  11. ↑ Busson-Breysse, J.; Farines, M.; Soulier, J. (1994). Jojoba wax: Its esters and some of its minor components. Journal of the American Oil Chemists’ Society. 71 (9): 999—1002. doi:10.1007/BF02542268. ISSN 0003-021X.
  12. ↑ Jojoba Oil for Nails: Natural Care for Your Perfect Manicure. Body (personal) care. Oily Oily. Архів оригіналу за 1 жовтня 2013. Процитовано 29 серпня 2013.
  13. ↑ Lynn, Maggie (20 березня 2011). Jojoba Oil Benefits. Livestrong. Архів оригіналу за 26 серпня 2013. Процитовано 29 серпня 2013.
  14. ↑ US 6174920US 6174920  Method of controlling powdery mildew infections of plants using jojoba wax
  15. ↑ A. R. Place (1 вересня 1992). Comparative aspects of lipid digestion and absorption: physiological correlates of wax ester digestion. AJP - Regulatory, Integrative and Comparative Physiology. 263 (3): 464–R471. PMID 1415629. Архів оригіналу (abstract) за 27 вересня 2010. Процитовано 17 березня 2008.
  16. ↑ Jojoba oil could fuel cars and trucks. New Scientist. 6 березня 2003. Архів оригіналу за 30 квітня 2008. Процитовано 13 жовтня 2006.

Джерело: стаття у Вікіпедії та історія редагувань (автори).